14.5.13

Νίτσε θα σε στρουμφίσω

Ήρθε ένα λίμπεραλ στρουμφάκι -- σπιρτούλης με κόκκινο φωσφοριζέ σκελετό γυαλιών στον  στον ύπνο μου -- και έγραψε με σπρέι πάνω το υπόλειμμα ενός χθεσινού ονείρου τα εξής:


Σκέφτομαι καμιά φορά,  αν ζούσε σήμερα ο Νίτσε η αριστερά θα τον έκραζε αγρίως όπως κρἀζει σήμερα τους οργανικούς-δανοούμενους του κοινωνικού κανιβαλισμού. Και όμως οι ιδέες του N. επηρέασαν βαθιά τη γενεαλογία της μαρξιστικής σκέψης -- κυρίως την ικανότητα να αντιλαμβανόμαστε τη δομή της συνείδησης -- τη fuzzines της ''αντικειμενικής γνώσης''  -- την απατεωνιά των ινστιτούτων ηθικής.

Ίσως χρειαζόμαστε και σήμερα κάτι από τη σκέψη του ''αντιπάλου'', ακόμη και όταν κορυφώνουμε την επίθεση εναντίον του. Από τον ουτοπικό λόγο του ''φιλελευθερισμού''  ας πούμε θα μπορούσαμε να πάρουμε: την έκρηξη υποκειμενικότητας, την δημιουργική από-ενοχοποίηση του ναρκισσισμού, τη διαρκή αναζήτηση νέων μορφών παραγωγικότητας, την απελευθέρωση της επιθυμίας, το σπάσιμο παγίων σχημάτων γύρω από την έννοια ταυτότητας και την αναζήτηση νέων διαγώνιων και απρόβλεπτων μορφών συλλογικότητας...

Όμως τίποτα από όλα αυτά δεν θα είχε νόημα αν δεν λύσουμε ένα βασικό πρόβλημα -- την απροϋπόθετη παροχή υλικών όρων επιβίωσης (στέγη, φαγητό, ρουχισμό και υγεία)  για ολες και όλους εδώ και τώρα. 'Εχω βαρεθεί να φοβάμαι για το νοίκι -- και να αλλάζω σπίτια--μανιτάρια σαν τα πουκάμισα -- δεν το αξίζω.  

Αγαπητοί Δρακουμέλ και Μπαρμπαστρουμφ θα ήθελα να σας πω, 
 αν θέλετε να συμβάλλω στην παραγωγική αναδιάρθρωση του στρουμφοχωριού και να εναρμονίσω το πολωτικό κλίμα στο δάσος.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕ ΑΦΗΣEΤΕ ΜΕ ΝΑ ΖΗΣΩ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου