9.6.13

Χαρούμενη Παράνοια -- η πρωτοπορία των Τρολ.Μου αρέσει η πολύ η ψυχαναλυτική, η κουτσουμπολίστικη, η προφορική, η κατινίστικη,  η ''γυναικεία'' ιστορία που λανθάνει πίσω από τους δημόσιους διαξιφισμούς των διανοουμένων.

σαν δυο παράλληλα ρυάκια  είναι.

Από τη μια το ''μεγάλο διακυβεύμα της εποχής'' -- από την άλλη το μεγάλο καρύκευμα του πάθους.

Είναι σαν ένα σκοτεινό χαμογέλο που τρυπάει τα πάντα.

Εμφανίζεται σε διάφορες παραλλαγές: πικρό, ειρωνικό, συγκαταβατικό, μελαγχολικό, εκδικητικό, ζεστό, συνθηματικό.

Να ένας τρόπος ακόμη να καταλάβεις την πρωτοκαθεδρία της Τζοκόντα στην ιστορία του ''μοντέρνου''  και του ''ορθολογικου''.

Πλάι στα επιχειρήματα και τα αντεπιχειρήματα αυτών που έχουν λόγο --
υπάρχει μια αόρατη και αποσιωπημένη ιστορια ''δρἀσεων κα αντιδράσεων''. Δεν εντοπίζεται πάνω στη γλώσσα:  χάνεται από το αρχείο και τους επίσημους απολογισμούς..Όπως ακριβώς έχει χαθεί η ιστορία των ''γυναικών'' -- η ιστορία των σωμάτων, των χειρονομιών, των  νευμάτων
-- δηλαδή, η ιστορία των ανθρώπων που δεν έχουν ''λόγο''


Να ακόμη ένας τρόπος να αντιλαμβάνεσαι την ανισότητα πέρα από το φύλο. Οι άνθρωποι δεν χωρίζονται σε ανδρες και γυναίκες -- σε στρέιτ και γκέι -- αλλά σε ανθρώπους που έχουν ή δεν έχουν ''λόγο'' -- δηλαδή μια γλώσσα που να καταγράφεται ως μνημείο ''γνώσης''.

Το χαμόγελο της Τζοκόντα -- συμπυκνωνει σαν διαταραγμένο αρχείο αυτή την αποσιωπημένη ιστορία αποσιωπήσεων. Και σε εποχές που ανθίζουν τα ''debates'' επιστρέφει --με τρόπο που επιστρέφουν οι ασυνείδητες ενορμήσεις σου.

 Έρχεται και αγκαλιάζει όλα τα σήματα γύρω σου: τους πίνακες ζωγραφικής, τις μαρκίζες των καταστημάτων, τα ψηφιακά παραλήρηματα.

Παντού -- παντού ομως -- βλέπεις ένα σκαστό χαμογελάκι. Σαν ένα κίνημα Χαρούμενης Παράνοιας.

 Το μέλλον ανήκει στα Τρολ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου